5 dingen die je niet wist over Willem Ouweneel

Willem J. Ouweneel (1944)

Hij schreef meer dan 150 boeken en gaf duizenden Bijbelstudies, lezingen en preken over de hele wereld. Misschien is hij wel de bekendste bijbelleraar van Nederland: Willem Ouweneel. Deze week is hij de nieuwe spreker in het Videodagboek van New Faith Network en verschijnt hij in de eerste aflevering van het nieuwste seizoen van De Oorsprong. Die kun je hier zien. In dit artikel vind je verder een aantal feitjes die je vast niet over hem wist!

1. Klassieke muziek

Hij is dol op klassieke muziek en dan vooral op vooral de periode ca. 1880-1945. Naast de grote 3, Bach, Mozart en Beethoven zijn dat bij voorbeeld Bruckner, Mahler, Richard Strauss, Rachmaninoff, Stravinsky, Debussy, en Ravel. Hij heeft er een ‘klik’ mee en denkt zelf dat dit waarschijnlijk genetisch is bepaald.

2. Romans

Hij schreef veel boeken over en bij de Bijbel, maar wist je dat hij ook 2 romans schreef? ‘De Kleine Kudde’ verkocht heel goed en gaat over de vervolging van de Hugenoten en hun uitwijken naar wat uiteindelijk Nederland werd. Deel 2 werd : ‘Een veldhoen op de bergen’

3. Apologeet

Wist je dat hij één van de eerste moderne ‘apologeten’ in Nederland was? Dat is iemand die het christelijk geloof verdedigd tegen aanklachten van bijvoorbeeld atheïstische professoren en wetenschappers. HIj deed dit in de vroege jaren van de Evangelische Omroep en in 2003 tijdens een bekend geworden debat waarin hij in gesprek ging Prof. Herman Philipse over de mogelijkheid in God te geloven en daarnaast wetenschap te bedrijven.

4. Zuid-Afrika

Willem Ouweneel bezit een doctoraat in de theologie van de universiteit van Bloemfontein in Zuid-Afrika (1993). Ook nu nog is hij daar regelmatig te vinden als toerist. In het verleden doceerde hij er ook over theologische thema’s. Bijzonder is dat hij dit niet deed in het Nederlands of Engels, maar ‘gewoon’, in het Afrikaans.

5. Eerste keer

Ooit, en dan hebben we het over behoorlijk lang geleden 😉 schreef Willem Ouweneel het allereerste christelijke boekenweekgeschenk van Nederland. Hij deed in 1977, de uitgave ging over schepping en evolutie en werd gratis verstrekt aan klanten die in een christelijke boekhandel boeken of andere artikelen kochten. De meeste boeken die hij schreef zijn voorzien van zijn volledige voornaam, Willem Johannes Ouweneel, afgekort tot W.J. Ouweneel en voor zijn vaste volgers zelfs tot W.J.O. In het heden noemt iedereen hem ‘Willem’. De ‘J’ in zijn initialen gebruikt hij naar eigen zeggen om zijn beide opa’s te eren.

Willem trapt af met een verfrissende kijk op de 10 geboden.

Bekijk de aflevering van De Oorsprong met Willem Ouweneel.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?